Per què Europa ha d'acceptar un referèndum a Catalunya »Vots de Catalunya


VILAWEB – Comunicat elaborat pel Col·lectiu Emma al qual el Col·lectiu de Praga i Col·lectiu Wilson s'adhereixen igualment

The Els catalans tenen greus queixes històriques respecte a Espanya que han esdevingut molt pitjors en els últims anys. La negativa de l'executiu espanyol a dialogar i fins i tot no considerar les propostes procedents de l'executiu català, incloent un intent honest de renegociar l'estatut d'autonomia de 1979, va acabar amb un estancament. A principis de 2005 es va redactar i aprovar un nou text de l'estatut pel Parlament de Catalunya. A continuació, aquest text va ser examinat i aprovat per les Corts espanyoles, però només després que moltes de les disposicions essencials s'havien purgat o simplement es van retirar. Finalment, aquest bon text va ser votat pels catalans dimitits mitjançant un referèndum. No obstant això, el 2010, un Tribunal Constitucional Neutral molt neutral havia dictaminat que diversos articles del dit estatut, aprovats i ratificats dues vegades, eren inconstitucionals i que moltes altres disposicions havien d'interpretar-se de forma restrictiva. A la pràctica, el text resultant en comptes de millorar l'estatut de 1979 va servir per limitar els poders del govern català i tot el procediment va demostrar la manca de voluntat del costat espanyol d'adoptar mesures en aquesta direcció . Va ser en aquest punt que es va fer evident que l'administració de l'Estat utilitza el sistema territorial vigent, establert el 1978 després d'un llarg període de centralisme i dictadura, per perpetuar l'estatut de minoria permanent dels catalans a Espanya. Avui en dia, un nombre creixent de catalans creuen que els assumptes que afecten el territori i la seva població són gestionats per Madrid sense tenir en compte les seves necessitats i sovint contra els seus interessos més bàsics. Més i més d'ells ara han perdut tota l'esperança de ser tractats de manera justa en el marc de l'Estat espanyol.

El govern català s'ha compromès a fer un referèndum sobre la qüestió de les relacions entre la societat i la societat. El català ha d'establir amb Espanya: romandre en la situació actual de subordinació política o constituir una nació catalana independent. Aquest és el camí triat per Quebec el 1995 i per Escòcia el 2014 i respectat pels governs de Canadà i el Regne Unit. D'altra banda, en nom d'una interpretació restrictiva, per no dir parcial, de la Constitució, les autoritats espanyoles han declarat il·legal el referèndum i estan disposades a fer tot el possible per evitar-ho. De moment, es dediquen a fer que els preparatius siguin impossibles. Davant supòsits actes de desobediència dels representants catalans elegits pels ciutadans, les institucions estatals semblen voler tornar a les accions de la dictadura, fins al punt que les bases que permeten l'existència d'un govern democràtic estan en perill.

La ​​coalició que regula Catalunya ha expressat la seva ferma voluntat de celebrar el referèndum. Aquesta fermesa no s'ha de veure com un repte, sinó com un acte democràtic. Els líders es limiten a complir el mandat que els han confiat centenars de milers i fins i tot milions de manifestants que han desfilat pacíficament des del 2010; pels dos milions tres-cents mil vots obtinguts durant la consulta simbòlica de novembre de 2014; pels gairebé dos milions de vots que van donar majoria absoluta a les forces polítiques independentistes en les eleccions catalanes de setembre de 2015; finalment, molt important, per tres quartes parts de la població catalana que, segons les enquestes d'opinió, estan a favor de celebrar el referèndum, independentment de la seva intenció de votar sobre el tema. Els catalans han de determinar el futur col·lectiu de la seva societat i preguntar-los directament que la qüestió és l'única manera raonable de conèixer l'opinió de tothom sobre una qüestió absolutament fonamental.

Després de tot, un referèndum és una bona solució per a tothom Per als catalans, sens dubte perquè, sigui quin sigui el resultat, servirà per obrir un diàleg sobre l'establiment d'una nova relació amb Espanya, basada en el reconeixement dels seus drets com a persones, inclòs el dret a per determinar en última instància els termes d'aquesta relació.

Un referèndum pot resultar beneficiós també per a Espanya, ja que obligarà el seu govern i altres forces polítiques a repensar els fonaments del règim introduït el 1978. Aquest és el resultat d'una transició de la dictadura a la democràcia, concebuda i posada en marxa per quadres polítics del règim franquista. Un resultat satisfactori de la qüestió catalana donaria a la societat espanyola l'oportunitat d'alliberar-se d'una vegada per totes de les fantasies del seu passat autoritari i enfrontar-se finalment a les anomalies d'un sistema polític severament condicionat pels seus orígens. [19659007FinalmentaquestreferèndumseràboperaEuropaEnprimerllocperraonspràctiquesresolentunproblemasecularques'agreujaràsihoignoremil'enxifraperquèesconvertiràenunnoufrontd'inestabilitataescalacontinentalEnsegonllocimésimportantperunasimpleqüestiódeprincipiEnunmomentenquèelmónpolíticviuenmigdelesincertesescreixentsmentreelprojecteeuropeuésqüestionatfinsitotrebutjatperdiferentspartitspolíticsicapesdelapoblaciól'actituddelscatalansdecididamentproeuropeusprofundamentlligatsalsprincipisdemocràticsisempreatentsareclamacionspacífiques-s'hadedemostrarcomunexempledel'únicamaneraacceptablederesoldrelesdiferènciesentrepaïsosinacionsdelsEstats

Tard o d'hora tots els països europeus i les seves institucions haurà de decidir sobre aquest tema. Les legítimes aspiracions dels catalans de ser reconegudes com una nació històrica amb tots els drets col·lectius que se'n deriven són una qüestió de democràcia; que la seva lluita constant i pacífica és recompensada és una qüestió de justícia

Es tracta d'un comunicat elaborat pel Col·lectiu Emma al que el Col·lectiu de Praga i Wilson s'adhereixen també als seus.

http://www.vilaweb.cat/ noticies / LEurope per què, ha de-tenir-a-referèndum a Catalunya /

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *