Per què els socialistes espanyols van decidir deixar el poder?

Per a un bon nombre d’observadors, els dos partits separatistes catalans (ERC, de l’esquerra, PDeCat, centre-dreta) haurien fet caure l’executiu espanyol al no votar el pressupost del govern socialista a Madrid (PSOE) , presentat el 13 de febrer de 2019 pel primer ministre Pedro Sánchez. Es completa aquesta anàlisi?

Font: Vilaweb

Un examen més proper permet presentar altres elements de reflexió: (i) el PSOE va recolzar el PP (partit de dreta) durant la crisi catalana ; (ii) finalment va aconseguir la norma a Madrid gràcies als vots de les formacions catalanes al juny de 2018, ara com ara (iii) renuncia a mantenir el poder . Per exemple, han exclòs la possibilitat de renovar el pressupost … Per què?

Les eleccions d finals de 2015 i juny de 2016: el PSOE s’absté d’invertir a Rajoy . ] En aquestes eleccions legislatives, el PP va obtenir una majoria simple a la Cambra de Diputats; el PSOE i Podemos (“alternativa” esquerra) no arriben a la majoria absoluta sense el suport d’altres partits, especialment les formacions de català i basc. No arribeu a un acord estable a l’esquerra, els socialistes intenten un pacte amb el nou dret C (partit “Ciutadans” que també serà unit per Manuel Valls per al 2019 municipal). No passa. El PP (amb Mariano Rajoy) finalment aconsegueix governar gràcies a les veus de C. Però sobretot gràcies a l’abstenció del PSOE, perquè PP i C no tenen una majoria absoluta

Una alineació incondicional del PSOE amb la dreta espanyola en la qüestió catalana. El govern del PP comença el seu mandat en una situació de debilitat relativa, sense una majoria suficient. Tot i així, el PSOE no dubta a donar suport als PP i els C en la sol·licitud a Catalunya de l’article 155 de la Constitució espanyola. Aquest article s’utilitza per suspendre la Comunitat Autònoma de Catalunya després de la declaració d’independència del 27 de octubre de 2017 pel Parlament de Catalunya. No hi va haver matisada pels socialistes espanyols durant tota la crisi catalana, abans i després del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017. No hi ha una moció de censura al govern de Rajoy.

L’estancament continua. Les eleccions “autonòmiques” previstes a Catalunya el 21 de desembre de 2017, imposades per l’executiu de Rajoy (i per Merkel, segons algunes veus informades), no aconsegueixen enderrocar la majoria de l’autonomia al Parlament de Catalunya. El carreró sense sortida està empitjorant. Els ministres i líders catalans de la societat civil catalana estan empresonats en espera de judici per a la “rebel·lió”.

El PSOE finalment en el poder. Al juliol de 2018, el PSOE intenta, aquesta vegada, una moció de censura contra el govern del PP. Sense connexió amb Catalunya, va seguir l’escàndol de corrupció Gürtel que va tocar profundament el PP. Els partits separatistes catalans ajuden al PSOE que, sense el seu vot, no poden fer prosperar el moviment. Pedro Sánchez guanya així el poder. Els catalans no van negociar una contrapartida dels seus vots

L’alternativa socialista a la política de Rajoy davant la crisi catalana: un atracament . Res no ha canviat des del suport del PSOE al 155. Sembla que Pedro Sanchez vol provocar movent el seu consell de ministres a Barcelona el 21 de desembre de 2018, aniversari de les eleccions imposades per Madrid. S’ha rebutjat qualsevol proposta catalana i no es fa cap gest per separatistes catalans acusats de rebel·lió i la prova ha de començar el febrer de 2019.

El vot del pressupost socialista el 13 de febrer de 2019: el PSOE aposta . A Madrid, algunes veus estan segurs: les formacions catalanes s’alçaran com la moció de censura fa vuit mesos. Els catalans poden preferir el PSOE a la dreta, tot i que tot, i el pressupost suposarà un impuls a Catalunya (un pressupost que depèn completament de Madrid per a la majoria de les comunitats autònomes). Però les formacions catalanes estan sota pressió: aprovar el pressupost sense cap tipus de compensació seria un error greu.

Sánchez llança una última carta: per considerar el nomenament d’un mediador sobre la qüestió catalana -tant continuant per excloure l’autodeterminació. La dreta espanyola respon durament i demana una manifestació a Madrid. Un sector del PSOE s’alinea amb ell. Un mediador costaria massa electoralment. Aquesta idea es retira immediatament

Mentrestant, Pablo Iglesias (Podemos) va anar a veure Oriol Junqueras a la presó (antic vicepresident català): li demana que aprovi el pressupost a canvi de res. Iglesias també parla amb el president Puigdemont a l’exili a Brussel • les amb el mateix propòsit. El PSOE quan no es mou. Tanmateix, els socialistes poden fer dues coses : renovar el pressupost o reprendre serioses negociacions amb els catalans. Un membre del moviment Podemos fins i tot ha ofert al PSOE l’oportunitat de no deixar anar el pressupost immediatament a través d’un tècnic. El PSOE es va negar [1] !

Per què els socialistes decideixen no mantenir el poder? Els principals partits polítics espanyols estan units unívocament en la negació de l’autodeterminació catalana. El PSOE deixa a la dreta encarnar la part més agressiva d’aquesta posició compartida, que li deixa la repressió més visible, tot estant aquí per ajudar el dret en la qüestió catalana. Per desviar-se d’aquesta línia seria massa car. I els socialistes poden intentar la majoria absoluta amb C o Podemos en les noves eleccions i finalment no depenen dels catalans. Així, enfront d’una situació sociològicament estructural (la gran majoria dels espanyols no volen cap negociació amb els catalans), preval el realisme polític entre els socialistes . Els catalans s’atreveixen a fer el mateix i finalment accepten el seu propi “realisme polític”?

[1] “El PSOE volia que la foto dels separatistes votés com PP i C i demanava eleccions » https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-joan-baldovi-pressupost-espanyol/

Source link

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *