Els delictes del franquisme protegits pel PP, el PSOE i els ciutadansEls grups parlamentaris PP (dreta), PSOE (socialistes) i ciutadans (liberals-conservadors) rebutjaran l'ingrés al Congrés d'Espanya d'una proposta per a la reforma de la llei d'amnistia de 1977 per tal de que es poden provar els crims comesos per la dictadura de Franco a l'Estat espanyol .

Consulteu: https://www.elnacional.cat/ca/politica/psoe-reforma -llei-amnistia_249654_102.htm

Font: Vilaweb

Coincidint amb el 40 aniversari de l'aprovació de la llei d'amnistia, la iniciativa es va registrar el 25 d'octubre de 2017 amb les signatures de Podemos (alternativa esquerra) , PNB (conservadors bascos), ERC (esquerra catalana), PDeCAT (liberals catalans), Compromis (esquerra valenciana), Bildu (esquerra basca) i Nova Canàries. Izquierda Unida (el comunista electoral), el soci electoral de Podemos, havia registrat el mateix dia, la seva pròpia iniciativa per aconseguir el mateix objectiu, però d'altres maneres. En lloc de reformar la llei, demanen cancel·lar-la i obligar el govern espanyol a recolzar les reclamacions formulades per ciutadans, entitats o institucions per delictes comesos durant la dictadura

. En particular, la modificació de la llei d'amnistia, l'adopció de la qual es votarà dimarts, pressuposa la introducció d'un nou paràgraf a l'article 9 per deixar clar que les disposicions contingudes en la llei "no impediran que els tribunals investiguen, jutjant i castigar els responsables de crims de genocidi, crims contra la humanitat, crims de guerra i altres greus violacions dels drets humans.

Els mateixos grups han registrat simultàniament una proposta de reforma del Codi Penal, una reforma que encara està pendent de debat al Congrés. En aquest projecte de llei, complementari al que es votarà dimarts, defensen l'addició d'un nou article al Codi Penal per consolidar la imprescriptibilitat dels delictes contra la humanitat, d'acord amb el dret internacional i els diferents tractats signats per l'Estat espanyol

Un portaveu de Podemos va demanar als funcionaris del PSOE que s'uneixin a la iniciativa. Però els socialistes espanyols ja han dit que el PSOE votarà en contra de l'ingrés al procediment de la esmena. La seva secretària general adjunta, Adriana Lastra, va argumentar que no volen reformar la llei sobre quina part de la transició de la dictadura a la democràcia es va basar per raons de "seguretat jurídica".

Lastra, el PSOE està a favor de perseguir crims contra la humanitat, però el projecte de llei és "francament amigable" des del punt de vista legal. El número dos socialistes va recordar que la llei d'amnistia de 1977 és un dels pilars sobre els quals "es va fundar la transició" i que el seu contingut "és molt ampli". Lastra va comentar que el PSOE donarà una explicació més detallada de la seva negativa al final de la reunió del grup parlamentari socialista programada abans del debat

El partit dels ciutadans tampoc donarà suport a la iniciativa de reforma. Segons el secretari general, José Manuel Villegas, es tracta d'una proposta "que sembla voler reescriure la transició". Va qualificar de "curiositat" que la proposta no incloïa "delictes de terrorisme" entre els crims que podrien ser provats si es modificava la llei.

S'oblida de recordar que la qüestió és molt complexa: a França es va plantejar la qüestió d'incloure el terrorisme en la categoria de crims contra la humanitat. Alguns veuen aquesta proposta com una aclaració jurídica que evitaria derives antidemocràtiques; d'altres ho veuen com una mesura simbòlica, però legalment inútil.

Vegeu: https://www.franceculture.fr/droit-justice/terrorisme-bientot-devant-la-justi ce -internationale

Denunciar aquest contingut com a inapropiat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *