El País, un diari seriós?Font: Vilaweb

José Ignacio Torreblanca, dirigent editorialista d'El País, amb la seva "Carta d'Europa" del 28 de maig de 2018 [1]ha arribat a un nou nivell en la demonització del moviment independentista català, pràctica habitual a la premsa de Madrid. Des del començament del procés d'independència, El País s'ha anat reduint a un suport incondicional al nacionalisme espanyol.

Després del referèndum català, la prestigiosa revista de periodisme de Columbia ja la va deplorar: "El periòdic espanyol més famós ensopega la crisi de la independència catalana "[2]. El País va destituir a John Carlin, un dels seus col·laboradors britànics durant 20 anys, per un assaig crític sobre el govern espanyol i el rei a The Times of London. Després del seu acomiadament, Carlin va denunciar la dura línia d'El País sobre la qüestió catalana. No va minar paraules: el "Pravda Democratique Socialiste" estava "fortament alineat" amb el Partit Popular (dreta espanyola) i amb la seva posició radical a Catalunya. La proximitat d'El País i la classe política de Madrid seria flagrant: "Estan absolutament al llit entre ells" [3]. Carlin és només un exemple de la purga provocada per la crisi catalana. Una altra víctima és la credibilitat del periòdic.

De fet, a Madrid, des de 2012 s'ha perdut una guerra bruta contra la independència, amb la publicació de notícies falses sobre líders catalans, que mai es van corroborar, ja que van aparèixer com oportunitat davant determinades eleccions. Això es recull en l'anàlisi de "Operació Catalunya" [4]: les branques polítiques de la policia i el poder judicial espanyol es van encarregar de muntar campanyes de difamació contra els separatistes, en col·laboració amb la premsa unionista. Per la seva banda, El País havia subratllat que Rússia estava darrere de les campanyes d'independència. David Alandete, sotsdirector del diari, convidat a la Comissió Britànica de Notícies Falses, va sortir amb una reprimenda. La Comissió va concloure que les "eines d'anàlisi digital" eren mal utilitzades exagerant la influència de "robots i trolls", així com el que es va dir als mitjans de comunicació russos [5]. En aquest context, la carta incendiària del 28 de maig de la mà del líder editorialista d'El País és més evident: la posició és irredentista.

Els catalans, aquests "nazis"

La premsa de Madrid defineix sovint els catalans són nazis, supremacistes, racistes, falta de solidaritat, ultranacionalistes … El nou president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, és l'últim que ha pagat el preu. No obstant això, el text incriminat de la llavors escriptora Torra, al·ludia a la seva experiència a bord d'un vol Air Suisse a Barcelona el 2012. Va assenyalar la ràbia d'un passatger espanyol quan va escoltar l'anunci aterrant en català. Aquesta ràbia es va convertir en una queixa formal contra la companyia aèria. El passatger "lluita com una bèstia boja, com una hyena". Torra va utilitzar l'al·literació per il·lustrar la desagradable desgràcia que els manifestants espanyols presentaven davant dels passatgers, davant d'haver d'escoltar la llengua catalana. Ningú no havia assenyalat en aquest moment aquest episodi. Avui s'ha convertit en una justificació per difamar al president literalment. Segons el seu nomenament, una campanya fictícia va caure sobre ell.

No obstant això, SOS Racisme, citada pel Sr. Torreblanca per justificar les seves acusacions contra Quim Torra, havia rectificat la seva posició [6]. El racisme de SOS va considerar la seva posició inicial precipitada i va denunciar "la instrumentalització de la lluita antiracista" per motius polítics. El Sr. Torreblanca ignora intencionadament aquests fets, ja que va omitir que Quim Torra hagués apel·lat a les festes nadalenques de 2016 a rebre refugiats de guerra sirians, referint-se a l'èxode republicà dels catalans el 1939. Per cert, els beneficis de Torreblanca , en el seu article, per afirmar que Carles Puigdemont hauria dit que "Espanya ens roba" quan no es pot trobar aquesta cita. És difícil argumentar contra aquestes decepcions.

El dirigent editorialista d'El País també omet que la independència dels catalans pertany a totes les ideologies, essent principalment d'orientació centre-esquerra, feroçment oposada a qualsevol expressió d'autoritarisme

La suposada victimització catalana

Finalment, segons el senyor Torreblanca, els catalans solen presentar-se com a víctimes de la democràtica exemplar espanyola. Amb 9 presos polítics i 7 exilis perseguits sense èxit pels tribunals espanyols, el "victimisme" seria patent. Per no parlar de Roger Español, que va votar l'1 d'octubre a Barcelona que va perdre la visió d'un ull després de la violència policial, a causa de l'ús de bales de goma, encara prohibit a Catalunya. La policia espanyola, disposada a rebre les seves medalles de servei a la Pàtria, seria la veritable víctima. Professors, bombers, alcaldes, etc. perseguits per la justícia o raperos, cantants, tweeters acusats d'atrevir-se a criticar les autoritats espanyoles només tenen el que es mereixen. Els manifestants arrestats pel terrorisme després de bloquejos de peatges també se'ls demana que no es queixin d'ells

. De fet, en un conflicte polític d'aquesta magnitud, els mitjans de comunicació poden prendre partit. És normal. No han d'enterrar el seu sentit crític, el contrast de fonts i el saldo en la informació.

[1] https://elpais.com/elpais/2018/05/25/opinion/1527259165_934206 html

[2] https://www.cjr.org/business_of_news/catalonia-independence-el-pais-spain.php

[3] https://www.cjr.org/business_of_news/catalonia-independence-el-pais -spain.php

[4] http://catalanindependance.blog.lemonde.fr/2017/01/22/operation-catalogne-la-guerre-sale-de-letat-espagnol/ [19659022] http: // dades. parliament.uk/writtenevidence/committeeevidence.svc/evidencedocument/digital-culture-media-and-sport-committee/fake-news/written/80989.html

[6] http://www.sosracisme.org/posicionaments/comunicats/ posicionament-sobre-la-polemica-entorn-el-sr-joaquim-torra

Denunciar aquest contingut com a inapropiatSource link

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *