El moviment social català: una organització pacífica i en xarxaL'objectiu d'aquest moviment és implementar pacíficament el que van votar els catalans l'1 d'octubre i el 21 de desembre de 2017. Els seus principals actors són el CDR, els Comitès de Defensa de la República de Catalunya. Qui són ells? Com s'organitzen?

Font: Vilaweb

Els CDR es van constituir durant el referèndum de l'1 d'octubre per defensar els col·legis electorals. Diversos mil policies espanyols van aterrar al port de Barcelona per reprimir la votació. Centenars de CDR van ocupar els col·legis la nit del 30 de setembre per obrir-lo. Van mantenir el lloc i van protegir les urnes. Cada RDC consistia en dotzenes o fins i tot centenars de persones de qualsevol edat i condició social. Un miler de ciutadans van recórrer a la UAS després que la policia hagi passat per simplement mantenir-se pacíficament davant les portes de la universitat.

Després del referèndum, els RDC no es van dissoldre. Continuen, sempre en forma de xarxa, com una organització disposada a continuar defensant els drets col·lectius.

Avui, el fiscal de l'Audiència Nacional espanyola estudia continuar amb el CDR en la justícia. Podria acusar-los de "rebel·lió", "prevaricació" i / o pertorbació de "ordre públic". [1]

Aquí està el testimoni d'una persona que va participar en l'acció de protesta coordinada pels CDR de Barcelona el dia que el rei d'Espanya, Felip VI, es dirigí a la capital catalana per inaugurar el Mobile World Congress [2]. El passat mes d'octubre, el rei va aprovar públicament la repressió de la població catalana en el referèndum d'octubre. El 25 de febrer s'esperava el sopar del Palau de la Música (prop de la Via Laietana). Jutgem per nosaltres mateixos l'espontaneïtat i la no violència del moviment, el seu caràcter més aviat festiu.

"El CDR del meu barri, el Clot, ens va alertar una cita sota l'Arc del Triomf a les 5 de la tarda També s'han mobilitzat els CDR de Verneda i Poblenou. Un cop arribat, l'ordre era arribar ràpidament a la plaça Urquinaona a través del carrer de Trafalgar. Altres RDC havien acordat reunir-se en altres punts de la ciutat. Al final del carrer de Girona (a tres-cents metres del Palau), un cordó de Mossos d'Esquadra (la policia catalana, sota el comandament de Madrid des de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola) no volia anem. Mentre a un costat del carrer, alguns manifestants protestaven, en els altres molts, van decidir anul·lar el cordó, sempre en pau. Va ser senzill com a hola. Ja que una mica més enllà hi havia un altre cordó, es va decidir tallar-se al carrer Sant Pere Mes Alt. Al final d'aquest carrer, molt a prop del Palau de la Música, hi havia un altre cordó de mossos. Com a resultat, alguns dels presents van començar a fer sorolls al mateix temps, mentre que la resta es distribuïa als carrers adjacents perquè el rei pogués apreciar les percussions de la protesta.

Cap a les 18:30, al carrer Vergader i Callís, Davant l'entrada del bar Antic Teatre, trenta persones "repetides" amb diversos utensilis de cuina. Algú es va adonar que una enorme porta metàl·lica, a uns trenta metres del Palau, no ocultava l'entrada d'una casa, sinó un mesurador d'electricitat, i que, si toquéssim, ningú sortiria a queixar-se, ningú es vergonya. Immediatament, ja no eren culleres que colpejaven paelles, però les copes colpejaven a la porta. Afortunadament, em vaig treure el soroll de les meves barres, la qual cosa em va permetre sentir sense massa vergonya els trets de la cassola, xiulets i algunes invectives dirigides a Borbó. Els turistes que passaven es van sorprendre.

Al voltant de les 19:30, els CDR van convocar tots aquells que poguessin anar-hi davant les oficines de l'Oficina Central de Correus, a la cruïlla de la Via Laietana i el Passeig Colom. En aquests casos, ningú no pregunta per què. Anem i això és tot. Poc després vam tenir centenars de persones a les oficines de correus. A l'acte, el Brimo (brigada dels disturbis dels musgos) controlava l'entrada de Via Laietana. Alguns musulmans estaven molt molestos. Uns minuts més tard, la processó de Felip VI va arribar pel Passeig Colom als barrets de rodes i va agafar Via Laietana cap al Palau de la Música. Era impossible per al sobirà escoltar les manifestacions inequívoques de rebuig i protesta.

Una vegada que es va trobar que no hi havia res més que fer allà, es va decidir canviar de lloc. En el grup de manifestants, algú, divertit, va dir que era l'esdeveniment més "aleatori" vist … Alguns van prendre els carrers i carrerons a l'església de Santa Maria del Mar i es van dirigir a la Trafalgar Street, on semblava faltar al món

Al voltant de les 8:00 a.m. a 8:30 p.m., la columna es va unir (collarets d'oca) als que estaven davant d'un cordó de mossos a l'entrada del carrer Ortigosa. Un manifestant va ser batut amb un bastó (res dolent) i va ser evacuat. Poc abans de les 9 de la tarda, dos o tres furgonetes Brimo van arribar per reforçar els oficials ja en el lloc, però veient que tots es dirigien cap a ells sense por, van decidir donar la volta i tornar més tard. De totes maneres, a partir de les 21h, el temps establert per les associacions Òmnium i ANC per al començament oficial del "concert", va ser una orgia de tests, xiulets i cançons, i això durant més de mitja hora.

Entre les 21h45 i les 22h, mitja dotzena de vagons del Brimo van tornar a assenyalar cops i dos ferits … Atès que s'havia completat la missió (per decorar el sopar del rei espanyol), alguns de present (vaig veure a un antic CUP MP) es va asseure davant de la policia antidisturbis sense buscar confrontació. Les coses es van calmar, probablement per la presència dels mitjans de comunicació i també perquè el comandament dels musulmans havia de sospitar que després del "concert" tots sortirien amb prudència del lloc.

Al voltant de les 22:30, tot el món es va aixecar i va començar a marxar tranquil·lament. Al voltant de les 23:30, els CDR van anunciar el final de les festes.

[1] https://www.vilaweb.cat/noticies/la-fiscalia-estudia-obrir-accions-penals-contra-els- -la-presencia-del-rei.html

Denunciar aquest contingut com a inapropiatSource link

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *